Race for Autism Gr
Άδα Σταματάτου

Άδα Σταματάτου

Η Άδα Σταματάτου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κλασικό χορό και ρυθμική στην επαγγελματική σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου και τη μέθοδο Pilates στη σχολή Stott.

Εργάστηκε λίγα χρόνια ως δασκάλα μπαλέτου και ρυθμικής σε παιδιά και σε εργαστήρι Pilates.
Είναι ακτιβίστρια μαραθωνοδρόμος και έχει τερματίσει τους τρεις World Marathons Majors (Βερολίνο 2016, Νέα Υόρκη 2017, Σικάγο 2019)όπου συμμετείχε μαζί με τον οργανισμό αποδοχής και ενημέρωσης για τον αυτισμό OAR Run For Autism και παράλληλα συνεισέφερε στη χρηματοδότηση σε Ελληνικά κέντρα και στέγες αυτιστικών ανθρώπων.

Στόχος της είναι να τρέξει και τους υπόλοιπους τρεις World Marathon Majors (Τόκιο, Λονδίνο, Βοστόνη) επικοινωνώντας την ιστορία της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της Γιάννη ως εργαλείο γνώσης της εικόνας του αυτισμού στην καθημερινότητα της Ελληνικής κοινωνίας.

Το 2018 ήταν ομιλήτρια στο TEDx University of Crete στο αφιέρωμα Destinations με την ομιλία «Ένα χιλιόμετρο ακόμα».
Είναι κολυμβήτρια ανοιχτής θάλασσας και το 2021 κολύμπησε την ημιμαραθώνια απόσταση των 5000 χιλιομέτρων στο Οίτυλο/Λιμένι Λακωνίας όπου προώθησε την αποδοχή και ενημέρωση για τον αυτισμό σε πάνω από 1000 συμμετέχοντες κολυμβητές από διάφορες χώρες.

Λαμβάνει μέρος σε μικρές αποστάσεις τριάθλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάντα φορώντας το λογότυπο του αυτισμού και στηρίζει τα Άτομα με Αναπηρία σε αθλητικούς αγώνες ως συνοδός.

Στις 21 Οκτωβρίου του 2019 έλαβε μέρος στον αγώνα τριάθλου σε σπριντ απόσταση της Transition Sports στο Σχοινιά κάνοντας σκυταλοδρομία και πραγματοποιώντας το σκέλος του ποδηλάτου με τον Νίκο Γιαννακουλάκο 20 ετών ενήλικα αυτιστικό και Πανελλήνιο πρωταθλητή κολύμβησης στη κατηγορία S14 που έκανε το κολύμπι και το τρέξιμο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού τριάθλου ενήλικας αυτιστικός έλαβε μέρος σε αγώνα και στάθηκε στη γραμμή εκκίνησης μαζί με 150 άλλους τριαθλητές.

Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο «Μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί» βασισμένο στη σελίδα του Facebook «Η ζωή μου με τον Γιάννη» από τις εκδόσεις Memento.

Το Νοέμβριο του 2021 και πιο συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου παρουσίασε το DuoDay στην Ελληνική Κυβέρνηση που αμέσως υιοθέτησε το θεσμό.
Την ημέρα αυτή, ένας εργαζόμενος και ένα άτομο με αναπηρία σχηματίζουν «δίδυμο» (DUO) και το άτομο συμμετέχει ενεργά όσο το δυνατόν περισσότερο στις συνήθεις εργασίες των εργαζομένων.
Το έργο συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητική και/ή συναισθηματική αναπηρία στο ταξίδι τους προς την απασχόληση. Η υπηρεσία αυτή παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά – ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα.
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Κωνσταντίνο Ρόζη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας DuoDay, ο οποίος τον συνόδευσε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στις συναντήσεις του Πρωθυπουργικού του γραφείου.
Ενώ μια ημέρα νωρίτερα ο 21 ετών Δημήτρης Τραυλός είχε συνοδεύσει την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στις δραστηριότητες της.

Τερμάτισε τον ημιμαραθώνιο και Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2021 με την ομάδα της MDA Hellas.

Τον Δεκέμβριο του 2021 μίλησε στα σχολεία Δούκα και Ελληνογερμανική Αγωγή για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2021 «Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία» ήταν καλεσμένη του Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη στο πρώτο podcast σειράς ομιλιών «Με τον Κυριάκο»

Είναι πρόεδρος και ιδρύτρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Race for Autism Gr.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συνεντεύξεις - Ομιλίες - Podcasts